Diberdayakan oleh Blogger.
RSS
Post Icon

KHASIAT MAKANAN SEJUTA KHASIAT DELIMA



Buahnya bulat hampir sebesar limau. Berkulit keras, merah, kecokelatan atau
agak ungu. Isi buahnya terdiri dari butiran-butiran merah seperti kristal. Rasanya
manis-manis segar.

Delima (punica granatum) adalah tanaman buah-buahan yang berasal dari Iran.
Namun ia sudah tersebar di daerah Mediteranian. Kebelakangan ini juga sudah
mudah ditemui di Asia Tenggara dan RRC bagian selatan. Tanaman ini mudah tumbuh di hampir semua iklim, namun subur di dataran rendah sampai
ketinggian 1.000 m dari paras laut. Walaupun tak terlalu memilih, tapide lim a
boleh tumbuh subur di tanah gembur kering.
Terdapat tiga jenisde lim a, yaitude lim a putih,de lim a merah dande lim a ungu.
Namun yang paling dikenal sebagai ubat adalahde lim a merah. Sejak dulu,
delima memang sudah dimanfaatkan sebagai makanan yang kadang kadang
diolah menjadi minuman segar. Tak jarang pula diolah menjadi ubat penyembuh
pelbagai penyakit. 

Seluruh bahagian tumbuhande lim a ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah boleh digunakan secara segar atau setelah dikeringkan.
Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah digunakan untuk
pengubatan sakit perut kerana cacingan, buang air besar mengandung darah
dan lendir (disentri), diarea kronis, perdarahan seperti buasir berdarah, muntah
darah, batuk darah, perdarahan rahim, perdarahan rektum, prolaps rektum,
radang tenggorok, radang telinga, keputihan (leukorea) dan nyeri lambung.
Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk cacingan, terutama cacing pita
(taeniasis), batuk, diarea. Bunga digunakan untuk penyembuhan radang gusi,
perdarahan dan bronkhitis.

Buahnya boleh juga dimanfaatkan suntuk menurun berat badan, cacingan,
sariawan, tenggorokan sakit, suara parau, tekanan darah tinggi , sering kencing,
rematik (artritis), perut kembung. Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun
demam, batuk, keracunan dan cacingan.
Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa-
senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan
cacingan. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk
menghentikan cirit birit atau disentri. Air rebusan bunganya boleh dijadikan
alternatif pereda sakit gigi.

Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat
penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan
hemostatik yang baik untuk keputihan.

Jus buahde lim a pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan
penumpukan lemak. Percubaan sudah dilakukan pada tikus-tikus lab. Selain itu,
delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi. Kerana itu, ia juga boleh
dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas.
Segelas jus buahde lim a mengandung asam citric, asam malat, glukosa,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komentar:

Posting Komentar